Translate

A to już chyba wszyscy znacie :) - Skyfall od Adel

http://www.youtube.com/watch?v=Cs2_Ws0G45w&autoplej=1&kolorek=b6e141&typek=3

sobota, 17 listopada 2012

Świąteczne inspiracje part.#004

Świąteczne inspiracje- wypieki :)


1.

Chlebowe misie - zrób to sam!
Chlebowe misie

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżka cukru
‘duża’ szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka miękkiego masła
pół kostki czekolady
 
Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wykładamy pergaminem blaszkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 dużych kul i 16 małych kuleczek, które będą uszami. Kule układamy w odstępach na blasze i przytwierdzamy uszy (jeśli nie będą chciały się trzymać, można lekko zwilżyć końce wodą). Nakrywamy blaszkę folią aluminiową tak, aby nie dotykała bułeczek i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułki ponownie podwoiły objętość (w chłodne dni można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35ºC). 

Po wyrośnięciu, w zależności od metody pieczenia można uzyskać dwa rodzaje misiów. 

Misie brązowe otrzymamy nagrzewając piekarnik do 220ºC, a po wstawieniu misiów zmniejszając temperaturę do 190ºC i pieczenie przez 15-20 minut. 

Misie białe otrzymamy przez pieczenie przez 10 minut w 160ºC, a następnie zmniejszenie temperatury do 130ºC i dopiekanie przez kolejne  5-10 minut. Po wystudzeniu misiów rozpuszczamy niecałą kostkę czekolady (np. w mikrofali) i wykałaczką malujemy oczy i nos. Możemy użyć też kolorowych pisaków spożywczych. Bułeczki uroczo wyglądają przełożone do miseczek lub fi...
Instrukcja:



Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 łyżka cukru
‘duża’ szczypta soli
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki letniej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka miękkiego masła
pół kostki czekolady

Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Nakrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Wykładamy pergaminem blaszkę. Z wyrośniętego ciasta formujemy 8 dużych kul i 16 małych kuleczek, które będą uszami. Kule układamy w odstępach na blasze i przytwierdzamy uszy (jeśli nie będą chciały się trzymać, można lekko zwilżyć końce wodą). Nakrywamy blaszkę folią aluminiową tak, aby nie dotykała bułeczek i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby bułki ponownie podwoiły objętość (w chłodne dni można wstawić do piekarnika nagrzanego do 35ºC).
Po wyrośnięciu, w zależności od metody pieczenia można uzyskać dwa rodzaje misiów.
Misie brązowe otrzymamy nagrzewając piekarnik do 220ºC, a po wstawieniu misiów zmniejszając temperaturę do 190ºC i pieczenie przez 15-20 minut.

Misie białe otrzymamy przez pieczenie przez 10 minut w 160ºC, a następnie zmniejszenie temperatury do 130ºC i dopiekanie przez kolejne 5-10 minut. Po wystudzeniu misiów rozpuszczamy niecałą kostkę czekolady (np. w mikrofali) i wykałaczką malujemy oczy i nos. Możemy użyć też kolorowych pisaków spożywczych. Bułeczki uroczo wyglądają przełożone do miseczek lub filiżanek...


2.
Przystawka z truskawek i bitej śmietany :)













3. Świąteczny placek z orzechami i miodem

 SKŁADNIKI:
CIASTO:
4 szkl. mąki
20 dag cukru - około 3/4 szkl.
3 duże łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
kostka miękkiej margaryny
POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
500 ml śmietany kremówki (30%)
2x śmietanfix (dodatek do b.śmietany podtrzymujący jej ubitą konsystencję)
gotowa masa kajmakowa - mała puszka
200-300 g posiekanych orzechów włoskich

1. Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną, dodać jajka i cukier, wyrobić ciasto.
2. Do wyrobionego ciasta dodawać po łyżce miodu i zagniatać go do środka, ciasto powoli w miarę wyrabiania wchłonie także miód. W razie zbyt lepkiej konsystencji oprószać ręce mąką podczas wyrabiania.
3. Ciasto podzielić na dwie równe części. Rozprowadzić ( z doświaczenia wiem, że najlepiej dłońmi) na blaszce i upiec każde z osobna w temp. 160 stopni przez 15-20 minut. Blacha do pieczenia powinna być standardowa duża i prostokątna.
4. Schłodzoną przez 15 minut w zamrażarce śmietanę ubić na końcu dodając śmietanfix. Bitą śmietaną przełożyć wystudzone ciasto.
5. Górę posmarować połową masy kajmakowej, chyba że ktoś lubi b. słodkie ciasta to można zużyć całą puszkę.
6. Wierzch ciasta posypać obficie posiekanymi orzechami.
Smacznego!


4.Świąteczne pierniczki  :P

Pierniki Lebkuchen-mini



Składniki na ok. 30 sztuk:
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów (na mąkę)
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
- skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)

Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy wymieszać w misce. Do rondelka wkroić masło i wlać miód, podgrzewać, mieszając, do roztopienia masła. Zdjąć z palnika i lekko przestudzić (mieszanka ma jednak być ciepła).

Do suchych składników wlać ciepłą masę maślano-miodową, dodać kandyzowane owoce i wymieszać (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić do ostudzenia, w tym czasie. Następnie wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Po tym czasie z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną).

Piec w temperaturze 180 st. C przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyjęte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenieść je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień.






I to tyle! :D
Mmm... mniam 
życzę smacznego :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

:)) Dziękuje za komentarze!
To one motywują mnie do pracy! ;))